De 116000 hulplijn is onderdeel van het Centrum Internationale Kinderontvoering / English

Actueel

Uw hulp gevraagd! Europese Enquete 116000 Hulplijn

De 116000 Hulplijn helpt weglopers en families van vermiste kinderen tijdens de bijzonder stresvolle periode van een vermissing. Momenteel verzamelen we de kennis en de mening van de noodlijnen (zowel van managers als van personeel, families en geldschieters) over wat zij belangrijk achten om de kwaliteit van de dienstverlening te verbeteren en de identiteit van de noodlijnen te versterken. Deze vragenlijst zal ons helpen om een aantal indicatoren te identificeren die later zullen gebruikt worden om een accreditatiesysteem uit te werken, teneinde de dienstverlening van de noodlijnen te kunnen monitoren. De vragenlijst werd ontwikkeld door het Centre for the Study of Missing Persons, van de Universiteit van Portsmouth in het VK en de Faculteit Rechten en Criminologie van de Vrije Unversiteit Brussel in België. Uw naam zal nergens vermeld worden in een publicatie maar mogelijks worden wel specifieke voorbeelden uit genoemde landen gebruikt.

We verzoeken u vriendelijk om via deze link medewerking te verlenen aan de enquête
https://www.surveymonkey.com/s/beneficiaries_DUTCH

Vermiste erfgenaam zorgt voor vragen

De 116000 Hulplijn heeft een brochure over deze erfrechtelijke gevolgen na een vermissing ontwikkeld. Alle notarissen in Nederland ontvangen deze week de brochure met het verzoek deze onder de aandacht te brengen bij familieleden van een vermiste in hun praktijk. Naast het feit dat vermissing voor alle betrokkenen een pijnlijke situatie is, geeft een vermissing erfrechtelijk gezien extra complicaties.


Lees hier het persbericht.

19 kinderen uit Nederland ontvoerd

De zomervakantie is voorbij. Alle scholen zijn weer begonnen, maar op sommige scholen zijn de klassen incompleet; niet alle kinderen zijn teruggekomen na vakantie. Uit onderzoek van het Centrum Internationale Kinderontvoering tijdens en na de zomervakantie blijkt nu dat minstens 13 ouders geconfronteerd zijn met de ontvoering van hun kind. Hun kind komt voorlopig niet meer terug naar Nederland. Deze 19 kinderen zijn door de andere ouder meegenomen naar het land van herkomst.

De schoolvakantie begint; Voorkom problemen en vertraging bij reizen met uw kind!

De schoolvakantie beginnen: “Ga goed voorbereid op reis en voorkom problemen” is het advies van mr. Çörüz, directeur van  het Centrum Internationale Kinderontvoering. Internationaal zijn afspraken gemaakt om internationale kinderontvoering te voorkomen. Kinderen die met één ouder of met familieleden naar het buitenland reizen kunnen worden gecontroleerd bij de grens of beide gezaghebbende ouders toestemming hebben gegeven voor de buitenlandse reis. De Koninklijke Marechaussee controleert dagelijks tientallen alleenreizende ouders en hun kinderen.

Kinderontvoering in de klas

Vandaag lanceert het Centrum IKO een lesprogamma voor docenten over het onderwerp gemengde gezinnen en internationale kinderontvoering. Het lesprogramma is beschikbaar op www.spons.nl/kinderontvoering.nl. Lees hier het persbericht.

Centrum IKO benoemt nieuwe bestuurder

De Raad van Toezicht van Stichting Centrum Internationale Kinderontvoering, kortweg Centrum IKO, heeft besloten om dhr. mr. Coskun Çörüz (50) te benoemen als statutair directeur van het Centrum IKO. Hij volgt Els Prins op die het Centrum IKO in 2006 heeft opgericht en op 1 juli 2014 met pensioen gaat.

Lees hier het persbericht.

Vermissing controversieel op scholen

De 116000 Hulplijn, voor ouders van vermiste kinderen, is deze maand een pilot gestart om voorlichting te geven op basisscholen. De Internationale Dag van het Vermiste Kind op 25 mei 2014 is aanleiding voor deze actie. De speelse voorlichting, met preventietips en filmpjes, is voor kinderen in groep 7 en 8 van de basisscholen. Vanwege de actualiteit verwacht de 116000 Hulplijn interesse voor deze bezoeken.


Lees hier het persbericht.

Campagne in EU gestart over echtscheiding internationale gezinnen

Op 15 april 2014 is de Europese Commissie onder leiding van Viviane Reding een bewustwordingscampagne gestart over de problematiek met betrekking tot het gezagsrecht door ouders over hun kind, het omgangsrecht en internationale kinderontvoering. Deze campagne heeft als doel ouders te informeren over de EU-regels en het bevorderen van afspraken die gemaakt worden in het belang van de kinderen. Het Centrum IKO steunt deze campagne van harte!


Lees hier het persbericht  

Jaarverslag 2013 Centrum Internationale Kinderontvoering

Op 14 april 2014 heeft het Centrum Internationale Kinderontvoering (Centrum IKO) het jaarverslag van 2013 en bijbehorend persbericht uitgebracht. De 116000 Hulplijn voor ouders van vermiste kinderen is onderdeel van het Centrum IKO. Bekijk hier het jaarverslag 2013, de nieuwskrant 2013 en het persbericht.

Centrum IKO in KMar Magazine

Het Centrum IKO staat in het KMarMagazine in de editie van juli 2013. Dit is het magazine van de Koninklijke Marechaussee. Het Centrum IKO werkt nauw samen met de KMar en verzorgt er regelmatig trainingen. Lees hier op pagina 12 en 13 het een artikel over: "Is dat uw kind? - Grensbewakers extra alert op kinderontvoering".

Ouders kunnen zelf info versturen via Amber Alert

Ouders die de vernieuwde Amber Alert App op hun iPhone hebben geïnstalleerd, kunnen voortaan ook zelf een signalement van hun kind versturen naar mensen in de buurt. Dat maakte het Korps landelijke politiediensten (KLPD) 12 augustus bekend.
De vernieuwde applicatie geeft ouders de mogelijkheid om een foto, gegevens en kenmerken van hun kind op te slaan, zodat die verstuurd kunnen worden wanneer het kind vermist is. Dat kan bijvoorbeeld naar een wijkagent of een strandwacht. Een woordvoerder laat weten dat zo'n bericht niet hetzelfde is als een echt Amber Alert. Mocht het echt nodig zijn, dan moeten ouders ook de politie alarmeren. Bron: ANP

Els Prins in RTL Nieuws

Els Prins, Directeur 116000, in RTL Nieuws 26 juli 19.30 uur over vermiste en 'ontvoerde meisjes waarschijnlijk in Syrië'. Bekijk dit nieuwsitem.

Marechaussee en Centrum IKO in EenVandaag

Het 116000 hulpnummer is onderdeel van het Centrum Internationale Kinderontvoering. Om de kans op vermissingen te verkleinen, die veroorzaakt worden door internationale ouderlijke kinderontvoeringen, werken wij samen met de Koninklijke Marechaussee. In de uitzending van EenVandaag van 15 juli 2013 wordt een blik gegeven achter de schermen van de Marechaussee op Schiphol. Ook deelt een vader wiens kind ontvoerd is geweest zijn verhaal. Hier is de uitzending te bekijken.

NCRV programma "Achter de voordeur"

In de nieuwe serie van het NCRV programma “Achter de voordeur” komen Corrie en Adrie Groen aan het woord.

Op de dag van de uitzending, 31 augustus 2013,  is het 20 jaar geleden dat hun dochter Tanja verdween.
Bijna alle buren van Corrie en Adrie kennen hun verhaal, sommigen hebben Tanja nog gekend, maar hoe ga je daar als buren mee om?
Durf je te vragen hoe het écht met ze gaat? In deze aflevering krijgen de buren de kans om te horen hoe Corrie en Adrie de afgelopen jaren hebben beleefd.

116000 aanwezig op nationale dag van de vermisten op 07 juni 2013

116000 is aanwezig op nationale dag van de vermisten op 07 juni 2013 in Utrecht. Ieder jaar wordt stilgestaan bij de Vermisten en hun achterblijvers op de dag van vermisten welke dit jaar voor de 15de keer wordt georganiseerd.

Persbericht Europese Commissie

De Europese Commissie heeft in verband met de Internationale Dag van het Vermiste Kind een persbericht uitgegeven.

Vice-president Viviane Reding en vice-president Neelie Kroes hebben hierin een verklaring gegeven.

Lees hier het persbericht.

De Internationale Dag van het Vermiste kind 25 mei 2013

Als 116000 hulplijn voor vermiste kinderen staan wij stil bij de internationale dag van het Vermiste Kind. Als u hier mee te maken heeft, zijn wij er voor u. Met een luisterend oor en hulp voor de korte en de lange termijn. 

Els Prins in EenVandaag over vermissing broertjes Zeist

Els Prins, directeur 116000 hulplijn voor ouders van vermiste kinderen, aan het woord in EenVandaag 09 mei 2013 over vermissing 'Broertjes Julian en Ruben nog steeds spoorloos'. Bekijk hier de uitzending.

Jaarverslag Centrum Internationale Kinderontvoering

Op 17 april 2013 heeft het Centrum Internationale Kinderontvoering het jaarverslag 2012, de hoogtepunten van 2012 en bijbehorend persbericht uitgebracht.

Nieuwe folderactie 116000 Hulplijn!

De 116000 Hulplijn voor vermiste kinderen heeft inmiddels vele ouders geholpen. Om meer bekendheid te creëren wordt in december een tweede flyercampagne gestart. Politiebureaus, Raad voor de Kinderbescherming en gemeentes worden nogmaals op de hoogte gebracht van de service die de 116000 Hulplijn te bieden heeft. Download hier de folder.

AMBER Alert Nederland bestaat 4 jaar in Nederland!

Het AMBER Alert bestaat 4 jaar in Nederland. Sinds 11 november 2008 is het AMBER Alert veertien keer ingezet bij een urgente vermissing of een ontvoering van een kind. In 64% van de gevallen werd het kind veilig teruggevonden dankzij het inzetten van het AMBER Alert.
Lees hier meer over het AMBER Alert en haar vierjarig bestaan.

Wat kan de poltie doen bij een vermissing?

Wanneer een kind vermist wordt, raden wij u aan zo snel mogelijk contact op te nemen met de politie. Hier kunt u lezen welke stappen de politie voor u kan zetten.

Preventieregels van het LBVP

In samenwerking met het Global Missing Children’s Network heeft het Landelijk Bureau Vermiste Personen (LBVP) voor zowel kinderen als ouders 10 preventieregels opgesteld om een kindervermissing te voorkomen. Ook heeft het LBVP een filmpje gemaakt over de preventieregels.

Lancering 116000 Hulplijn

Vanaf 20 september 2012 is de 116000 Hulplijn in Nederland operationeel!


Eind september werden 25000 folders verspreid met informatie over de 116000 hulplijn.

De 116000 Hulplijn biedt hulp!

Wanneer de bank kapot is; ga je naar de fabrikant, wanneer je een aanrijding hebt; dan ga je naar de verzekeringsmaatschappij. Ouders en familieleden van een vermist, gewond, weggelopen of gemist kind hebben geen plek om naartoe te gaan. De 116000 Hulplijn wil deze leegte voor ouders opvangen.

De Internationale Dag van het Vermiste Kind

Op 25 mei 2012, de Internationale Dag van het Vermiste Kind, heeft Missing Children Europe (MCE) een campagne gelanceerd om de 116 000 Hulplijn onder de aandacht van het publiek te brengen. De video is hier te zien.

116000 Hulplijn

FORUM

Stel je vraag op het 116000 Online

BEL ONS

Neem contact op via telefoon of e-mail

Logo EU
Co-funded by the Daphne Programme of the European Union.
This publication has been produced with the financial support of the Daphne Programme of the European Union. The contents of this publication are the sole responsibility of Centrum Internationale Kinderontvoering and can in no way be taken to reflect the views of the European Commission.

116000 op Twitter

 
Deel deze pagina:
Email facebook twitter Google Bookmarks LinkedIn