wordt de nieuwsbrief niet goed weergegeven, bekijk dan hier de online versie
Centrum Internationale Kinderontvoering
Nieuwsbrief oktober 2016

Centrum IKO trotse winnaar NRC Charity Awards


De awards zijn woensdag 31 augustus uitgereikt door Peter Vandermeersch, hoofdredacteur NRC, in Pakhuis de Zwijger Amsterdam. Centrum IKO werd als eerste genoemd bij de selectie van de beste 6 inzendingen van de 23 genomineerde goede doelen. Het werd spannender en spannender... Peter Vandermeersch zei bij onze campagne dat het 'een harde boodschap' is dat iedere werkdag een kind wordt ontvoerd door één van de ouders. De talentvolle studenten Gino Bodt en Jurriaan Gossink hebben dit treffend vormgegeven en dat onder tijdsdruk. 'Heel impactvol beeld' zoals de NRC dit benoemd. En toen werd Centrum IKO mede beloond met de NRC Charity Awards vakjuryprijs naast de publieksprijs voor de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij en de andere vakjuryprijzen voor Women on Wings en Microkredit voor Moeders.   

Wat zijn we dolgelukkig met deze prijs, want hiermee kunnen we het onderbelichte probleem van internationale kinderontvoering onder de aandacht brengen. En dit is hard nodig!

Hartelijk danken wij Peter Vandermeersch, Tessa Franssen (NRC en NRC Charity Awards), Gino Bodt en Jurriaan Gossink (vormgevers), Hannah van de Wetering en Seth (modellen), Roza Schous (fotograaf), Pepijn Rooijens, Krista Rozema en Nils Adriaans (vakjury) en heel waardevol en onvergetelijk onze stemmers.

IKO uit de praktijk: Zoon uit zicht na hik in procedure
Hoe een paar dagen je jarenlang parten kunnen spelen, heeft vader Patrick van Raak (44) ervaren. Zijn zoontje Robert was al twee jaar oud toen hij in 2013 met de moeder het papier tekende dat hem ook het ouderlijk gezag over zijn zoontje verschafte. Een paar dagen later ging de moeder er met het kind vandoor naar haar geboorteland Sint Maarten.

lees verder
Belangstelling (ver)groot vanuit de media voor internationale kinderontvoering
Centrum IKO ondervindt dat er een verkeerde beeldvorming bestaat over internationale kinderontvoering en dat het onderwerp nog steeds onderbelicht is. Daarom hebben wij de media gevoed met cijfers voor een realistisch beeld en deze actief benaderd om dit knelpunt correct onder de aandacht te brengen.

lees verder
FJR Artikel 'Crossborder mediation effectief middel bij internationale verhuisproblematiek
In het september FJR 2016/44 tijdschrift voor Familie- en Jeugdrecht staat een boeiend artikel over 'Crossborder mediation als effectief middel bij internationale verhuisproblematiek'. Ter voorkoming van internationale kinderontvoering kan crossborder mediation preventief worden ingezet in internationale kinderontvoeringszaken.lees verder
LEPCA II- webinar 3 & 4 Brussel IIbis
Met de zomerperiode achter ons, is de tijd aangebroken voor de derde en vierde webinar uit de LEPCA II reeks. Centraal stond tijdens de derde webinar de toepassing van de Brussel IIbis Verordening. De vierde en tevens laatste webinar over Europese jurisprudentie staat gepland op 7 en 8 november en wordt op beide dagen live uitgezonden van 16.00-17.30 uur.

lees verder
De rechter spreekt: vervangende toestemming verleent voor vakantie ondanks politieke instabiliteit
Wanneer er met een minderjarige naar het buitenland wordt gereisd, is er toestemming van de ouder(s) met gezag nodig. Hiervoor is ‘het toestemmingsformulier reizen met een minderjarige’ ontwikkeld door het Centrum IKO in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee en de Rijksoverheid. Maar wat gebeurt er nu wanneer de achterblijvende ouder de toestemming intrekt?

lees verder
Werkbezoeken D66 Kamerlid Vera Bergkamp en Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating
Het Centrum IKO hecht veel waarde aan samenwerking met organisaties uit het werkveld en de politiek, zowel in binnen-als buitenland. Bij binnenlandse bezoeken nodigen we graag mensen bij ons op kantoor uit om op informele wijze met elkaar informatie uit te wisselen.

LKHA 15092016

lees verder
Presentatie Georgië delegatie en lunchlezing Buitenlandse Zaken
Nederland hanteert een unieke werkwijze op het gebied van crossborder mediation bij internationale kinderontvoeringszaken. Dit thema is de afgelopen periode veelvuldig aan de orde gekomen bij diverse bijeenkomsten. Zo is er in samenwerking met de Centrale autoriteit uitleg gegeven over het ‘pressure cooker’ model aan een delegatie uit Georgië. Daarnaast was het Centrum Internationale Kinderontvoering gastspreker bij de lunchlezing over internationale kinderontvoering op het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Lunchlezing BuZa 2016
lees verder
Advocatenbijeenkomst 26 september 2016
Op maandag 26 september 2016 heeft de advocatenbijeenkomst plaatsgevonden, georganiseerd door het Centrum Internationale Kinderontvoering en de Vereniging IKO advocaten. Tijdens deze bijeenkomst waren vijf vertegenwoordigers van de Engelse organisatie CALA (Child Abduction Lawyers Association) aanwezig om gedachten en ervaringen uit te wisselen omtrent internationale kinderontvoeringszaken.

advocatenbijeenkomst 26092016
lees verder
Het Centrum IKO interviewt internationaal ontvoerde kinderen voor project EWELL
Kinderen nog gewenst voor interviews voor kindvriendelijk rechtssysteem

Het Europees onderzoeksproject naar het welzijn van kinderen die internationaal ontvoerd zijn geweest, is in volle gang. De vragenlijsten aan de ouders zijn zo goed als klaar voor verzending en Centrum IKO heeft de eerste kinderen geïnterviewd… Stof tot nadenken!

lees verder
Kind vermist? Bel 116000!
Contact
+31 (0)88 800 9000 / 116000
Postbus 2006
1200 CA Hilversum
Websites
www.kinderontvoering.org
www.childabductioncenter.org
www.116000.nl
With the support of the European Commission,
Daphne Programme.
Sole responsibilty lies with Centrum Internationale Kinderontvoering.

u bent ingeschreven met e-mail adres %EMAIL%,
om u uit te schrijven voor onze nieuwsbrief, klik hier