Centrum Internationale Kinderontvoering
Nieuwsbrief maart 2014
Het kindje wordt volwassen, tijd om los te laten
De bestuursvorm van het Centrum IKO is geënt op een zelfstandig werkend statutair directeur met daarboven een Raad van Toezicht. De leden reflecteren het doel en de hartstocht van de organisatie. Mensen uit gemengde huwelijken die ooit uit liefde trouwden en nu willen scheiden, ondersteunen bij het vinden van een oplossing die het minste leed berokkend aan hun kinderen.


Wie zijn die leden? Ik stel ze aan u voor:
Professor mr. Paul Vlaardingerbroek, hoogleraar personen- en familierecht aan de Universiteit van Tilburg; Ellen de Waal, directeur van 'PubliMarket' in Den Haag en Jan Peter Wever, oud consul-generaal, gepokt en gemazeld in de diplomatieke dienst. Begin dit jaar heeft Jan Peter laten weten dat hij zijn zetel ter beschikking stelt. Er was al contact met Roek Lips, jarenlang net-coördinator bij de Publieke Omroep en hij bleek bereid de open plaats in te willen vullen met vermissingservaring. Deskundige leden van een RvT zijn essentieel voor de directeur en de organisatie. Vier keer per jaar is er overleg over het beleid, de lopende projecten, de begroting en de jaarrekening.

Binnenkort wordt door hen beslist over mijn opvolging. Ik ga met pensioen. Na 45 jaar onafgebroken werken is het tijd voor iets anders. Het Centrum IKO is mijn kindje dat langzaamaan volwassen wordt. Het is tijd om je kind te delen met anderen. Net als ouders het belang van hun kind voor het eigen belang dienen te stellen. Dat is deels pijn en deels vreugde. Ik moet het nog ervaren. De wisseling van de wacht vindt naar verwachting plaats in juli dit jaar.

Els Prins, directeurMelden is ook een kerntaak, voortdurend werken aan verbetering
Preventiemaatregelen om een kinderontvoering te voorkomen. Preventie is een mooi woord maar wat houdt het in de praktijk in?
lees verder
IKO uit de praktijk: Altijd die angst...
Altijd die angst dat je je kinderen niet meer terugziet als ze bij hun vader zijn. Miranda Kok (38) leeft er al maanden in sinds de brief waarin de vader aankondigt dat hij naar het buitenland gaat vertrekken. Het is een nieuwe escalatie in een pijnlijke vechtscheiding, die gepaard gaat met veel ruzies en procedures.

lees verder
LEPCA Europees congres mei 2014
In mei 2014 organiseert het Centrum Internationale Kinderontvoering een Europese conferentie voor advocaten die ouders vertegenwoordigen in internationale kinderontvoeringszaken. De conferentie vindt plaats in het Vredespaleis in Den Haag. Het project, “Lawyers in Europe on Parental Child Abduction”, oftewel LEPCA, wordt deels gefinancierd door de Europese Commissie.

lees verder
IKO belicht door: RTL Nieuws 15 januari en 15 maart
Op 15 januari en 15 maart 2014 was internationale kinderontvoering een van de onderwerpen die aan bod kwamen bij het RTL Nieuws van 19.30 uur. Els Prins, directeur van Centrum IKO werd gevraagd om haar visie en standpunten. In het nieuws van 15 januari ‘We moeten kinderontvoering zo moeilijk mogelijk maken’
lees verder
Landelijke dekking trauma psychologen
“Aan de toekomst werken, kan pas als het verleden enigszins tot rust is gekomen.” Dit was een van de adviezen die de 116000 Hulplijn voor ouders van vermiste kinderen kreeg van een traumapsycholoog bij traumabehandeling. De 116000 Hulplijn kan nu een landelijke dekking bieden van trauma psychologen, dankzij een ontwikkelde en verstuurde enquête aan BIG geregistreerde psychologen.

lees verder
Jaarverslag 2013 gaat digitaal
5734 contacten in 2013, 1143 meer dan in 2012. Achter ieder getal hoort een ouder, kind, een oma of een professionele dienstverlener. Wat zeggen cijfers aan subsidieverleners anders dan het aantal handelingen die medewerkers in een organisatie verrichten. Het Centrum IKO verwacht dat het veel zegt want iedere situatie betekent verdriet en emotie. In het jaarverslag 2013 dat dit jaar alleen digitaal uitkomt staan al die cijfers weer op een rij. Mocht u geïnteresseerd zijn, raadpleeg www.kinderontvoering.org.

lees verder
Rechter spreekt: ouders dienen mee te werken aan cross border mediation
Mediation op vrijwillige basis? Hof Arnhem-Leeuwarden legt ouders op om mee te werken aan cross border mediation.
Ouders hebben een kind waar moeder het eenhoofdig gezag over heeft. In eerste instantie verzoekt vader bij de rechtbank om vervangende toestemming gezamenlijk gezag. De rechtbank bepaalt dat beide ouders gezamenlijk gezag toekomt en zij stelt een omgangsregeling vast.
lees verder
Kind vermist? Bel 116000!
Contact
+31 (0)88 800 9000 / 116000
Postbus 2006
1200 CA Hilversum
Websites
www.kinderontvoering.org
www.childabductioncenter.org
www.116000.nl
With the support of the European Commission,
Daphne Programme.
Sole responsibilty lies with Centrum Internationale Kinderontvoering.