De 116000 hulplijn is onderdeel van het Centrum Internationale Kinderontvoering / English

Over ons

De 116000 Hulplijn is een Europees noodnummer dat in 32 Europese landen beschikbaar is voor het melden van vermiste kinderen. In elk van de 32 Europese landen beheert een nationale organisatie de 116000 Hulplijn. In Nederland is dit het Centrum Internationale Kinderontvoering (Centrum IKO). De contactgegevens van de overige organisaties vindt u hier. Het noodnummer is 24 uur per dag bereikbaar.

De 116000 Hulplijn wordt gecoördineerd door Missing Children Europe (MCE). MCE is een Europese federatie voor vermiste en seksueel uitgebuite kinderen. De 32 Europese landen werken samen met de intentie om "Best Practices" op een Europees niveau neer te zetten. Ook wordt er intensief samengewerkt om op een effectieve wijze de verdwijning van kinderen in Europa tegen te gaan. Naast de jaarverslagen heeft MCE een "Practical guide for hotline operators" gepubliceerd, zodat alle landen op dezelfde wijze werken.

Werkwijze

Bij de vermissing van een kind kunt u contact opnemen met de 116000 Hulplijn. De medewerkers van de 116000 Hulplijn bieden ouders, kinderen en familie ondersteuning wanneer zij met een vermissing te maken krijgen of wanneer een minderjarige is weggelopen. De medewerker geeft u de nodige psychologische en juridische begeleiding. Ook bespreekt de medewerker met u welke bevoegde instanties of professionals u kunnen helpen stappen te ondernemen die nodig zijn om uw kind te lokaliseren.

Iedere dag raken kinderen vermist, niet alleen in Nederland maar overal ter wereld. Het probleem van vermiste kinderen is complex en kent geen grenzen. De impact bij de achterblijvende families, emotioneel, lichamelijk en psychologisch is groot. Een medewerker van de 116000 Hulplijn verbindt u door met de nationale hulpdiensten in Nederland zoals politie (het alarmnummer 112) en overige instanties die de verdwijning van kinderen behandelen. Wanneer u in het buitenland de 116000 Hulplijn belt, wordt u bijgestaan door een medewerker in het land waar u op dat moment verblijft.

De medewerkers van de 116000 Hulplijn zijn getraind om ondersteuning te bieden aan ouders waarvan het kind vermist wordt en leggen contact met de betreffende instanties in ieder individuele zaak. Mentale hulp en juridisch advies wordt geboden aan de ouders, het slachtoffer, familie en derden indien hier behoefte aan is.

Alle telefoongesprekken en e-mails zijn vertrouwelijk. Meer informatie hierover is te vinden in ons privacybeleid.

116000 Hulplijn

MAIL ONS

[email protected]

BEL ONS

116000 of +31 (0)88 800 9000

Logo EU
Co-funded by the Daphne Programme of the European Union.
This publication has been produced with the financial support of the Daphne Programme of the European Union. The contents of this publication are the sole responsibility of Centrum Internationale Kinderontvoering and can in no way be taken to reflect the views of the European Commission.